Articles

L’Estat 196 o 197?

Josep Gifreu

a foto espectacular de Salva Kiir amb un cridaner barret de cowboy proclamant a Juba la independència de Sudan del Sud el dissabte 9 de juliol de 2011 ha quedat enregistrada en els annals de la història del XXI. El seu títol de glòria és figurar en el llibre d’or dels pobles amb història com l’Estat 193. Darrera la seva exòtica fesomia i la mirada profunda d’ulls minúsculs s’amaga una voluntat de ferro, la que ha portat el seu país, després de vint anys de guerra i de dos milions de morts, a la separació de Khartum i a la independència. Valia la pena? En el referèndum el 95 % va dir que sí. Des del país dels catalans, resulten fascinants figures com Salva Kiir, tenaços i compromesos en la lluita per la dignitat final que reconeix l’ingrés a Nacions Unides. Clar que no tot han estat mèrits seus: el suport dels EUA i les campanyes de George Clooney bé hauran ajudat.

A Catalunya, la irrupció d’un nou Estat en el mapa de les nacions és motiu de celebració i d’esperança almenys per al 43 % que fa poc detectava el CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) com a favorables a la independència. La pregunta sense resposta és el número d’ingrés a Nacions Unides que pertocaria a una Catalunya independent. Personalment, estic dubtant entre el 196 o el 197.

Els catalans tenim per davant un candidat ja ferm, Kosovo, i un altre que podria fer via, Escòcia. A Kosovo li toca el 194: per més que s’oposin al seu reconeixement Sèrbia, Rússia o Espanya, té advocats tan potents com EUA, Alemanya o Regne Unit, i un dia o altre els caurà la grossa. Quant a Escòcia, la recent victòria de l’SNP d’Alex Salmond amb majoria absoluta al Parlament d’Edimburg i el compromís de convocar un referèndum per la independència en aquesta legislatura, li atorga possibilitats per al número 195 (el problema és si l’opció venceria, quan les enquestes actuals li atorguen un màxim del 35 %).

Finalment, el dubte per a Catalunya entre el 196 i el 197 deriva de la cursa particular cap a la independència que tenim oberta amb el País Basc. El recent èxit de Bildu a les municipals ratifica allò que tothom sap: que al País Basc ja existeix una majoria independentista, i que un dia o altre la fruita caurà madura. Per tant, de bon grat adjudicaria als bascos el 196. I com a bon conformista, ja em conformaria amb el 197. Qui no?

(El Temps, 19-7-2011)